donderdag 3 maart 2011

Jubileumfilm van Jacob Klaver uit 1953

Dat een “stomme film” prachtig kan zijn, lijkt een bizarre tegenstelling. Maar dat gaat niet op voor de film waar het in dit stukje over gaat. Een unieke filmpje over het jubileum van KV Jacob Klaver uit 1953.

Stomme film
Het “stomme” in de film komt door het ontbreken van een commentaarstem. Er is wel een passend muziekje bij uit de jaren vijftig. De lengte van de film is ook al niet indrukwekkend, hij duurt maar net iets langer dan een minuut. Maar ondanks deze tekortkomingen is het een bijzonder historisch document.
De opnames komen van een dorpenfilm die is gemaakt door de Enschedese zakenman Johannes Willem Lambertus Adolfs. Tussen 1948 en 1970 gaf hij opdracht tot het filmen van activiteiten in bijna 1500 Nederlandse dorpen en plaatsen, waaronder circa 170 keer in Friesland. De films waren niet bedoeld als hoogstaande documentaires en hadden weinig pretenties, zo benadrukte Adolfs zelf. Het waren gezellige films met gewone mensen in het veranderende dorpsleven van de jaren vijftig. Als de film klaar was, werd deze - natuurlijk tegen betaling - vertoond in het plaatselijk café. Kassa, en succes verzekerd!



Jubileum Jacob Klaver
Op het gemeentehuis in Wommels wordt zo’n dorpenfilm van Adolfs bewaard, met daarop onder andere beelden van het 50-jarig jubileum van Jacob Klaver in 1953. Het zijn prachtige beelden van een jubileumwedstrijd voor 36 uitgenodigde spelers uit de Tweede Klasse. Aan het begin van de film zien we negen mannen op een rij. Het zijn bestuursleden van de plaatelijke kaatsvereniging, met enkele organisatoren van de Lytse PC. We herkennen onder andere: Vlnr.: Willem Jellema, Dooitsen Swierstra, Onbekend, Pier Fopma, Onbekend, Harm de Boer (vrz. Jacob Klaver), Homme de Jong, Hendrik Jepma en Jouke de Groot.

Wie is wie?
De filmbeelden van de kaatswedstrijd zijn gemaakt op het voormalige kaatsveld in Mantgum. Met behulp van http://www.kaatshistorie.nl/ en het verslag van deze wedstrijd in de Leeuwarder Courant van maandag 13 july 1953 kunnen we met zekerheid aangeven wie de spelers zijn aan het eind van de film. Het zijn vlnr: Piet Kamminga, Menaldum - Jan de Groot, Weidum - Klaas Wassenaar, Wier. Daarnaast het partuur van Klaas Meijerhof, Leeuwarden - Corrie Binsma, Huizum - Jan Faber, Peins. De opname is gemaakt voor het begin van de finale.
Over die finale citeren we hier de Leeuwarder Courant: “In de slotpartij bleken Meijerhof en Binsma vooral, zich van hun matige vorige partij te hebben hersteld, terwijl aan de andere kant Wassenaars cs. lang niet tot hun prima spel van daarvoor kwamen. Zo behield het partuur Faber onder aanvoering van de pittige Meijerhof, goed spelend, steeds de beste kansen. Het leek zelfs, nadat de LKC-er op 2-3 en 6-6 door keurig de kaats te nemen het spel voorsprong had behouden, meteen door te zullen lopen, doch op 5-2 en 6-6 was Binsma’s uitslag (ver voorbij de kaats) net kwaad, 5 om 3. Toch maakte de steeds beter spelende Huizumer de winnende puntjes, nl op 5-4 en 6-2 met een krachtige bovenslag (zijn vijfde) “oer alles hinne”.
1e pr. Faber – Meijerhof – Binsma.
2e pr. Wassenaar – De Groot – Kamminga.

Lees voor het gehele verslag: http://tinyurl.com/6hm6b6g

Geen opmerkingen:

Een reactie posten